Pater Karel

Pater Karel uit Munstergeleen

Pater Karel trad in 1845 als Karel van Sint Andries in bij de congregatie der Passionisten in Ere (België). Pater Karel heeft zijn professie afgelegd op 10 december 1846 en werd op 21 december 1850 tot priester gewijd. Pater Karel werd naar het klooster van Mount Argus bij Dublin uitgestuurd en later vermaard door zijn genezingskracht.

Velen bezochten hem om troost en genezing te vinden. Er werden veel wonderbaarlijke genezingen gemeld. Pater Karel kreeg de bijnaam 'de man met de zegenende handen' Tijdens zijn leven werd hij reeds in Ierland als een heilige beschouwd. Na zijn dood bleven gelovigen zijn graf bezoeken. Ook zijn geboortehuis te Munstergeleen werd een pelgrimsoord. In 1935 stichtten de passionisten in het geboortehuis een gedachteniskapel, die hoe langer hoe meer pelgrims trok. In de jaren negentig van de 20e eeuw nam het aantal bedevaartgangers – uit Limburg en de rest van Nederland – dat het geboortehuis bezoekt nog steeds toe.

Wonderen
Pater Karel Houben zou twee doodzieke mensen hebben genezen. Deze genezingen, waaronder die van Dolf Dormans uit Munstergeleen die op voorspraak van Houben van een ongeneeslijke darmkwaal was genezen, werden als wonderen erkend.

Heiligverklaring
Het verzoek om canonisatie werd ingediend op 13 november 1935. Op 30 november 1949 werd hij bijgezet in een graftombe in Mount Argus Church te Dublin. Pater Karel werd zalig verklaard op 16 oktober 1988. Zijn heiligverklaring heeft op 3 juni 2007 plaatsgevonden door paus Benedictus XVI.[1] Bij deze gebeurtenis waren namens de Nederlandse regering minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken aanwezig.

Zijn naamdag is 5 januari. Openbaar-vervoerbedrijf Veolia heeft een van haar Velios-treinen naar hem vernoemd.

Lees meer op paterkarelkapel.nl

Brasserie AbshovenBrasserie Abshoven

RESERVEER HIER ONLINE